Astăzi vom vorbi puțin despre cum alegi un laptop de buget potrivit pentru nevoile tale. ”Bugetul” de astăzi este între 1.700 și 2.200 de lei. Deși pare puțin, sunt destul de multe opțiuni în acest buget, care merită să fie luate în considerare.
Cum alegi un laptop de buget – Care sunt criteriile importante în alegerea unui laptop
Pe lângă preț, mai trebuie să îți stabilești câteva criterii pe care le folosi în alegerea laptop-ului potrivit pentru tine.
1. Procesorul
În ultimii doi ani, prețurile la laptop-uri au crescut considerabil. Pe de o parte, avem criza chip-urilor, dar pe de altă parte este vorba și de cererea mare, datorată școlii on-line. Astfel, în zona de 1.500 de lei, am început să vedem laptop-uri cu procesoare extrem de slabe, care acum 2 ani, nu costau mai mult de 1.000 de lei.
În ultimele luni, piața s-a mai ”așezat” și am început să vedem la puțin peste 1.500 de lei, laptop-uri chiar decente. Nu recomandat laptop-urile cu procesor Celeron, Pentium sau Athlon. Aceste procesoare sunt destul de slabe și, dacă mai pui 200 de lei, poți lua un laptop cu procesor Intel Core i3, care este net superior.
Cele mai comune procesoare din această zonă de preț sunt Intel Core i3 și Core i5, dar și AMD Ryzen 3 sau Ryzen 5. Procesoarele de la AMD au un avantaj, având o grafică integrată mai bună, care poate fi folosită și în jocuri. Cu toate astea, nu te aștepta ca noul tău laptop de aproximativ 2.000 de lei să poată rula ultimele jocuri smooth.
Dacă vrei un procesor bun de buget, care stă rece, poți merge liniștit pe laptop-uri cu Intel Core i3 din generația a 10-a sau a 11-a. Dacă vrei un pic mai multă performanță, dar și mai multă ”căldură”, poți lua un laptop cu procesor Ryzen. Toate laptop-uri testate de mine cu Ryzen se ”auzeau” destul de tare. Dar performanța a fost bună, chiar și la mult sub 2.000 de lei.
2. Memoria RAM
Pe scurt: nu cumpăra un laptop cu 4 GB de memorie RAM. Cum zice o colegă de-a mea: ”până și telefoanele au acum 6 GB de RAM”. Caută un laptop cu minim 8 GB de memorie RAM. Pentru că s-ar putea să nu poți face upgrade la RAM pe perioada garanției și asta ar putea fi o problemă.
Dacă alegi un laptop cu procesor AMD, s-ar putea să te intereseze și frecvența memoriei RAM. Cu cât este mai mare frecvența, cu atât mai bine vor merge jocurile pe placa video integrată (care împarte memoria RAM cu sistemul). Pe procesoarele Intel, aceste diferențe sunt neglijabile.
3. Stocarea
Acest aspect este trecut de multe ori cu vederea, dar eu îl consider foarte important. Decât un HDD de 1 TB lent, mai bune un SSD de 256 GB care ”zboară”. Sigur, laptop-urile din ziua de azi nu prea mai vin cu HDD-uri, dar există totuși și excepții. Regula de aur, în orice situație SSD. NVMe, dacă se poate.
4. Ecranul
Ecranul unui laptop este componenta care va ieși cel mai mult în față. Fie că te joci, te uiți pe YouTube, sau faci o prezentare în Power Point. De aceea, ecranul laptop-ului trebuie să fie de bună calitate. Văd că producătorii au început să pună din ce în mai mult ecrane IPS pe modele low-end și ăsta este un lucru foarte bune.
Diferențele, pe scurt, între IPS și TN:
IPS – unghiuri bune de vizionare, contrast bun, timp de răspuns mai mare.
TN – unghiuri slabe de vizionare, contrast mai slab, timp de răspuns mai mic, mai ieftine de produs.
Diagonala ecranului, pleacă de la 14 inchi, dar poate ajunge și la 17 inchi. Oricare ar fi aceasta, eu îți recomand ca rezoluția ecranului să fie Full HD (1920 x 1080 pixeli).
5. Tastatura
Dacă ai ocazia să mergi într-un showroom, ar fi bine să testezi tastatura laptop-ului înainte de achiziție, pentru a vedea cum te ”împaci” cu ea. Mie, spre exemplu, îmi plac mult tastaturile de la Lenovo. Dar nu toată lumea este fanul lor.
Cum alegi un laptop de buget – Câteva recomandări personale
Notă: Toate link-urile din acest articol sunt link-uri afiliate. Află mai multe detalii, aici.
Lasă un răspuns